15.8 C
Київ
28.03.2024
Новини

Київщина спустилася на 16 сходинку екологічного рейтингу країни

Журнал Фокус презентував щорічний рейтинг екологічного стану регіонів країни. Цього року на першому місці Житомирська область (20,7 балів), – повідомляє Київський регіон.

Київська область посіла

лише 16 місце з 24-х у рейтингу

Торік Київська область була восьмою в цьому ж рейтингу. Чинниками такої низької оцінки стали екології на Київщині стали:

  1. Промислові викиди – важливим фактором впливу на довкілля Київщини є промисловість: в області навколо столиці розміщено багато підприємств, які забруднюють довкілля. За даними Держекоінспекції, у 2021 році суб’єкти господарювання забруднювали водойми області, завдаючи збитків на 115 тис. грн на день.
  2. Незаконна вирубка лісу – Так само, як і в Києві, в області актуальна проблема забудови, у тому числі на землях природно-заповідного фонду, лісництв. “Наприклад, у селі Лебедівка Вишгородського району забудовані ліси, зокрема по дамбі на лівому березі Київського водосховища. Там стоять маєтки, відгороджені берегові лінії, пришвартовані яхти. Часто це робиться без жодної документації”, — розповідає еколог Олександр Соколенко.
  3. Знищення самосівних лісів – на північний захід від Києва з’явилося багато самосівних лісів на місці покинутих колгоспних земель. Зараз ці землі перейшли в користування інших осіб і мають статус сільгосп­угідь, а ліси знищують. Роблять це просто на майбутнє — порубали сосни, вони лежать і гинуть, щоб держава не претендувала на цю територію”, — еколог Олександр Соколенко звертає увагу на хаотичне сільське господарство в заплавах річок та на території лісів. На думку фахівця, такі природні об’єкти, як самосівні ліси, необхідно законодавчо захищати, щоб Україна могла збільшувати площі природно-заповідного фонду.

До першої трійки також увійшли Чернівецька (19,46 балів) та Закарпаття (18,84 бала). Найбільш проблемними регіонами з точки зору екології визнані Дніпропетровська та Донецька області, саме там сконцентровані підприємства металургійної і коксохімічної галузей.

У дослідженні брали участь всі регіони України, кожен міг набрати до 50 балів. До 10 балів – за стан повітря: чим менше викидів, тим вищий бал. 5 балів область могла отримати за динаміку змін – перспективи того, що в найближчі роки викиди шкідливих речовин в атмосферу зменшаться.

У цьогорічному рейтингу редакція ввела новий показник: зростання/зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел забруднення на одну особу. По-перше, аналіз структури викидів свідчить, що в багатьох областях автомобілі більше забруднюють повітря, ніж підприємства, в Києві — майже в сім разів. По-друге, цей критерій демонструє, як пандемія коронавірусу допомогла довкіллю: у більшості областей автомобільні викиди зменшились. Кореспонденти Фокуса проаналізували статистику Держстату щодо зниження або зростання обсягу викидів в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення в атмосферу. За цей показник регіон міг отримати максимум 5 балів. Ще 10 балів – за кількість небезпечних відходів I-III класів небезпеки. До 5 балів можна було отримати за загальний обсяг створення відходів, включаючи побутові. Також 10 балів кожен регіон міг отримати за рівень викиду забруднених вод. До 5 балів отримували за показник, який побічно характеризує стан навколишнього середовища, – кількість виявлених онкологічних захворювань.

Рейтинг Фокусу побудовано на офіційних даних, опублікованих держустановами: Держстатом, Держводагентством, Національним інститутом раку. Статистичні звіти традиційно запізнюються, тому редакція під час складання рейтингу оперувала цифрами за 2020 рік.

Детальніше з екологічним рейтингом областей України можна ознайомитись у випуску журналу від 28 січня та на сайті focus.ua.

Схожі записи

У Києві громадський транспорт подовжує режим роботи

У Витачеві інтегрували бізнес з автентикою культурної спадщини. ФОТО

На Донеччині Порошенко передав десантникам потужні бронемашини

Напишіть коментар