2.1 C
Київ
20.04.2024
Бровари

Будинок Квятковського у Броварах отримає статус пам’ятки – КОДА

Найстаріший будинок Броварів, що стоїть на вул. Ярослава Мудрого, 32, внесли до переліку об’єктів культурної спадщини Київської області. Таке розпорядження ще 24 червня видав керівник Київоблдержадміністрації Василь Володін, – повідомляє “Трибуна-Бровари”.

У подальшому Мінкульт має технічно занести споруду в перелік пам’яток місцевого значення, зазначають чиновники. Споруда належить до останньої збереженої будівлі з помістя вченого, громадського діяча та колекціонера Григорія Квятковського.

Як ідеться в документі, будинок садиби Григорія Квятковського внесено до історичного виду об’єктів культурної спадщини. Споруду збережено, але частково. Вона належить до періоду кінця ХІХ – початку ХХ ст. Будівля є найстарішою в Броварах, якщо не враховувати зруйновані.

Зазначимо, активісти та краєзнавці Броварів протягом тривалого часу добивалися збереження будинку для історії. Побоювання не були безпідставними, адже раніше поруч знесли чи демонтували інші будівлі з маєтності Григорія Квятковського. На їхніх місцях виросли багатоповерхівки.

Табличка з посиланням на управління статистики досі висить на споруді

Краєзнавиця Марія Овдієнко пропонувала відкрити тут художню галерею з експонуванням творів мистецтва з колекції Григорія Квятковського. Також у будинку пропонували організувати музей видатного діяча та польсько-український культурний центр, адже вчений був поляком.

Будівля – в приватній власності

Обласні чиновники у розпорядженні про присвоєння статусу пам’ятки зазначають, що власник будівлі чи уповноважений ним орган не встановлені. Але, нагадаємо, донедавна споруда перебувала у власності Державної служби статистики України. Там раніше розміщувалося їхнє обласне управління.

Однак у грудні 2020 року будинок виставили на продаж. Згодом, на тлі скандалу, аукціон скасували. Та після кількамісячної перерви будівлю вирішили продати ще раз. У травні 2021 року її віддали за майже 5,6 млн грн ТОВ «Агрофірма імені опришка Дмитра Сав’юка» з Прикарпаття.

Читайте також: Будинок поміщика Квятковського в Броварах придбала агрофірма з Івано-Франківщини

Імовірні представники компанії, яка викупила будинок, не пояснили з якою метою це зробили та не розповіли, як використовуватимуть будівлю в подальшому. Варто зазначити, що після придбання споруди жодних робіт над об’єктом не помічено.

За візуальним оглядом можна робити висновок, що будинок потребує ремонту

Схоже, будівлю ніяк не використовують: навіть двері заросли

Стяжка відлущується від цегляних стін

Чи могли ми втратити пам’ятку?

Керівниця польського культурно-освітнього товариство «Родина» Олена Новак розповідала, що копітка робота над порятунком будинку почалася ще після появи інформації про перший аукціон. До неї долучилися небайдужі громадяни, краєзнавці, благодійники тощо.

Водночас активістка зазначила, що вже станом на травень 2021 року було наявне позитивне рішення щодо присвоєння статусу пам’ятки будинку. Це підтвердила також Любов Берегова, керівниця Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

Очільниця комунального відомства розповідала, що 6 травня консультативна рада з питань охорони культурної спадщини схвалила рекомендацію щодо надання статусу щойно виявленої пам’ятки будинку Григорія Квятковського.

засідання

Засідання консультативної ради. Фото – Київська обласна державна адміністрація (КОДА)

Рішення має затвердити Мінкульт

Після підписання розпорядження очільника КОДА про занесення будинку до об’єктів культурної спадщини Мінкульт має внести споруду до свого реєстру. Таким чином будинок отримає статус пам’ятки. Водночас, рішення Мінкульту є технічним, зазначила чиновниця.

Згідно з розпорядженням, Київоблдержадміністрація мала звернутися до Мінкульту та в установленому порядку подати документи про занесення щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’яток місцевого значення.

Слід зауважити, що на цей час споруда не внесена у відповідний реєстр на сайті Мінкульту. Однак, судячи з метаданих doc-документа з пам’ятками Київської області, останні зміни до нього вносили у 2017 році.

Фото:Дмитро Карпій, «Трибуна-Бровари»

Схожі записи

На продаж виставлено будинок поміщика Квятковського у Броварах

У Броварах можуть закрити туберкульозне відділення

У Броварах триває скандал навколо незаконної прибудови до багатоповерхівки

Напишіть коментар