13.7 C
Київ
16.04.2024
Київська обласна рада

На Київщині вирішать долю збиткових комунальних підприємств

Зараз комунальні підприємства не підтримують принципи ефективності та прозорості. За статистикою, з-поміж 130 комунальних підприємств, які перебувають у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Київської області, більшість із них перебувають у процесі руйнації, – повідомляється на сайті Київської обласної ради.

Про це сьогодні голова КОР Наталія Гунько, перший заступник голови КОР Ярослав Добрянський та інші учасники говорили на черговому засіданні робочої групи КОР, заслуховуючи керівників комунальних підприємств КОР: «Центр екологічно-гігієнічного моніторингу та контролю», «Навчально-курсовий комбінат», «Аквабіоресурси», «Київська обласна ресурсна агенція», «Автогосподарство»”, «Київоблагроліс», «Київська обласна енергосервіс-на компанія», «Київська регіональна інестиційна компанія», «Фармація», «Київоблкіно», «Дослідно-експериментальний завод Київполіграфтехніка», «Завод «Ремпобуттехніка», «Інститут соціально-економічного розвитку Київської області», «Рембудексплуатація», «Поліфаст».

Наталія Іванівна зазначила, що багато хто з керівників зовсім не володіє інформацією про стан підприємства, яким вони керують: у якому стані майно, де воно знаходиться, і чи взагалі воно є в наявності? За словами очільниці обласної ради, це свідчить про некомпетентність та про небажання людини виконувати свої обов’язки.

багато хто з керівників підприємств некомпетентні або не бажають виконувати свої обов’язки – наголосила наталія гунько

«Керівник комунального підприємства «Центр екологічно-гігієнічного моніторингу та контролю» не знає, що зникло рухоме майно, яке знаходилося на території підприємства. Зараз немає ніяких дій щодо повернення цього майна. Немає планів розвитку. З таким управлінням важко уявити не те, що розвиток, а взагалі існування комунального підприємства. Якщо за два тижні ми не побачимо всіх документів, чітких графіків та планів – рішення про долю керівника та підприємства – буде категоричним», – наголосила Наталія Гунько.

Перший заступник голови КОР Ярослав Добрянський зазначив, що комунальні підприємства не надають фінансову інформацію щодо своєї діяльності. «Також внаслідок відсутності принципу дієвого управління на комунальних підприємствах, виникає цілком логічне запитання: навіщо більшість із них і досі функціонують», – розповів Добрянський.

навіщо більшість із них досі функціонують? – зазначає ярослав Добрянський

Фактично, за словами Ярослава Добрянського, під час звітування керівників кожного з підприємств, складалось ураження, що вони існують лише на папері. «Крім того, не всі підприємства дотримуються ринкових правил. Більшість комунальних підприємств сьогодні не є рентабельними та зазнають величезних збитків», – зазначив Добрянський.

Таким чином, комунальні підприємства потребують ефективних моделей управління. Щоб скоріше цього досягти, необхідно залучати приватних гравців у комунальний сектор.

Щоквартальне звітування керівництва КП перед Київською обласною радою могло б позитивно вплинути на розвиток комунальних підприємств. У іншому випадку, продавши усі підприємства, можна було побудувати один якісний центр для Київської області.

Відтак, рекомендації робочої групи ляжуть за основу у подальшому прийнятті виваженого рішення Київською обласною радою щодо діяльності комунальних підприємств.

#Київський_регіон #Київська_обласна_рада #Наталія_Гунько #Ярослав_Добрянський #бюджетне_фінансування #комунальні_підприємства

Схожі записи

З Київщини відправлено 10 тонн допомоги до Херсону

У Великодимерській ОТГ розробляють стратегію розвитку громади

Наступного тижня відбудеться сесія Київської облради

Напишіть коментар