1.7 C
Київ
19.03.2024
Бориспіль

У Борисполі починається капітальний ремонт Київського Шляху

Як виглядатиме головна вулиця міста на оновленій ділянці, «Вістям» розповів заступник Бориспільського міського голови Віталій Горкун.

Історія питання

Головна вулиця Борисполя вже давно нагадує латану ковдру. Ремонту всієї довжини Київського Шляху — 7,5 км — не витримає ні місцевий, ні обласний бюджет. Тому в 2020 році було визначено найбільш пошкоджені ділянки траси. Перша частина — від арки на 35 км до перетину з вул. Броварською (до асфальту, який поклали під час ремонту переїзду), враховуючи перехрестя з вул. Броварською та поворот на ТРЦ «Аеромол» (300 м дороги шириною 18 м). Друга ділянка, найдовша, починається від переїзду, де закінчується новий асфальт (поворот на вул. Глібова), і тягнеться у напрямку центра міста до вул. Володимира Момота. Третя проблемна ділянка у центрі міста — від Сільпо і до вул. Бежівки.

На ділянку від Глібова до Момота виготовили проект і передбачили кошти ще у бюджеті 2020 року, але їх довелося частково спрямувати на боротьбу з ковідом. Тому з ремонтом дороги не склалося.
Але завдяки тому, що на кінець 2020 року проект був готовий, вул. Київський Шлях потрапила до програми співфінансування з обласним бюджетом. Наприкінці року стало відомо, що область береться профінансувати 80% вартості ремонту, 20% має виділити Бориспіль.
На позачерговій сесії Бориспільської міської ради 29 грудня 2020 року змінами до бюджету міста депутати передбачили кошти для фінансування частки Борисполя на капітальний ремонт відрізка довжиною 1 км 100 м головної вулиці міста. Оголошена вартість всіх робіт складала 39 млн 3 тис. 949 грн.

Комфорт і безпека мешканців — головне

«Київський Шлях є однією із топових проблем Борисполя, — говорить Віталій Горкун. — На сьогодні це основна транспортна артерія і для міста, і для усіх мешканців правобережної України, які рухаються через Бориспіль у напрямку Полтави, Сум, Харкова. Ми мало не щодня бачимо затори та великий потік транспорту, з яким вулиця вже не може впоратися, відчуваємо екологічні наслідки. Необхідно зробити все від нас залежне, щоб пішоходи почувалися захищеними на Київському Шляху.

вулиця вже не може впоратися з заторами та великим потоком транспорту

Коли депутати нинішнього скликання вивчили проект реконструкції дороги, прийшли до висновку, що він потребує коригування. Ми змінили проектанта — попередник передав свої авторські права іншому підприємству, яке працює навіть із міжнародними договорами. Було виявлено багато недоліків, тому на коригування знадобився тривалий час».

Віталій Горкун повідомив, що в ході вдосконалення проекту було прийнято рішення звернутися до спеціалістів, які займаються безпекою дорожнього руху, щоб допомогти зробити Київський Шлях не лише безпечним для пішоходів, але й подбати про екологічний стан в районі траси.

Для того, щоб знизити екологічне навантаження на Київський Шлях, необхідно прибрати затори — зробити пропускну здатність такою, щоб унеможливити їх виникнення.

Безпечний лівий поворот

Нині ширина кожної зі смуг для руху Київським Шляхом складає від 3,4 до 3,5 метра. Віталій Горкун розповів, що ширину смуги вирішили зменшити до 3 метрів.
Нова концепція Київського Шляху полягає в тому, що вулицю буде розділено на 5 смуг — по дві у кожному напрямку руху і між ними п’ята смуга для прихованих лівих поворотів. За новою концепцією усі ліві повороти будуть в окремій смузі. Водії, які здійснюватимуть лівий поворот, з’їжджатимуть із основної смуги і не гальмуватимуть рух прямо. По всій довжині Київського Шляху проходитимуть дві смуги у кожному напрямку, якими водії рухатимуться завжди прямо.

Між кишенями для автомобілів, які повертають, на прихованій смузі передбачено острівці безпеки з клумбами. Тому любителі об’їхати всіх на неї вискакувати не зможуть. Для розрахунку довжини карманів для лівого повороту враховувалися внутрішня і транзитна логістика по Київському Шляху, цикли, які відбуватимуться на кожному перехресті у будні, вихідні, святкові дні та в години пік.

Ширина смуги і безпека

«За рахунок того, що смуги руху зменшаться до 3 метрів, — підсумовує Горкун, — ми змусимо водіїв максимально концентруватися на дорожній обстановці. Завдяки штучно створеним умовам, коли транспортні потоки більш щільні, зменшується швидкість та збільшується увага кермувальника. Таким чином ми робимо Київський Шлях безпечнішим. Фурам, які транзитом рухаються через Бориспіль, проїхати вужчою дорогою можна, але почуватимуться водії дискомфортно. Тому вони частіше віддаватимуть перевагу об’їзним шляхам. Тим більше, що зараз є можливість зручного об’їзду, зокрема, завдяки відремонтованому відрізку дороги на Дударків через сади».

Зелені насадження залишаться

Заступник міського голови наголошує: реконструкція зачепить дерева по мінімуму. Якщо рослини, які не вписалися у проект здорові, їх пересаджуватимуть за допомогою спецобладнання. Таких дерев буде небагато. За кожне пересаджене дерево передбачено посадити два нових. Ніхто не хоче зменшувати кількість зелених насаджень. Хворі дерева доведеться замінити.

Заступник міського голови наголошує: реконструкція зачепить дерева по мінімуму

Відповідно до сучасних вимог

Окрім реконструкції дорожнього покриття, Віталій Горкун розповів про інші проекти, які паралельно втілюватимуться в життя. Окремо розробляється проект реконструкції світлофорних об’єктів на перехрестях. Нові світлофори встановлюватимуться відповідно ДБНів на більш надійних опорах. Бо сьогодні ми бачимо, як світлофори гойдаються при сильному вітрі.
Передбачено заміну освітлення. Цей проект також на стадії виготовлення. На Київському Шляху матимемо якісне освітлення, яке відповідає сучасним вимогам.

«Зелена хвиля» реальна

Питання «зеленої хвилі» у Борисполі поки ніким не вивчалося. Було багато розмов про необхідність налаштувати світлофори у режим «зеленої хвилі», але до справи ще не дійшло. Віталій Горкун зазначив, що це реально. Але необхідно провести ґрунтовне вивчення і моделювання ситуації. Це буде наступним етапом вирішення проблем Київського Шляху.

Тендер на виконання ремонтних робіт виграло ПрАТ «Броварське ШБУ-50». Ремонт загалом триватиме близько 2 місяців

Реконструкція на старті

Тендер на виконання ремонтних робіт виграло ПрАТ «Броварське ШБУ-50». За словами заступника міського голови, сума, за яку підприємство взялося виконати ремонтні роботи, тепер є меншою 36 млн грн. Ремонт загалом триватиме близько 2 місяців.
Підприємство вже отримало ордер на порушення благоустрою та необхідні погодження від Національної поліції. Першою ремонтуватиметься південна смуга, яка йде від центру Борисполя у напрямку до Києва. Найімовірніше, роботи розпочнуться від вулиці Глібова.
Окрім того, водіїв чекають додаткові незручності поза межами міста. На це літо запланований ремонт усієї траси Київ-Бориспіль.

Підписуйтеся на свіжі новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Матеріал підготовлено Іриною Костенко спеціально для видання «Вісті»

Фото авторки

Схожі записи

Секретар міськради Борисполя досі займає кабінет голови Бориспільської райради – Горковенко

Завтра в аеропорту «Бориспіль» відбудеться прощання із українцями, загиблими в авіакатастрофі в Ірані

На Київщині громади не здатні самі організувати місцеві пожежні команди

Напишіть коментар