Судячи з публікацій у соцмережах, делегація сьогодні відвідала низку пам’ятників на території ОТГ, присвячених полеглим у Другій світовій війні, а також могили загиблих під час Німецько-радянської війни: біля Калинівки, у Красилівці тощо.

Окрім іншого, владоможці побували біля пам’ятників полеглим в Афганістані. У переліку об’єктів для вшанування опинився і пам’ятник «воїнам-чекістам 227 полку військ НКВС».

Зазначимо, до Революції Гідності біля пам’ятника полку військ НКВС влаштовували урочистості. Тут покладали квіти, зокрема, бійці розформованого підрозділу МВС «Беркут».

Читайте також: Не минуло й 5 років: пам’ятний знак «Беркуту» демонтували, але не повністю – ФОТО 

Після Євромайдану активісти неодноразово намагалися знести монумент, деякі з них лишали на пам’ятнику написи «Кати» та інші. Згодом написи видаляли чи зафарбовували.

На кінець 2017 року Київська міська державна адміністрація визнала, що пам’ятник належить до їхнього підпорядкування та пообіцяла опрацювати питання щодо внесення його до об’єктів, які підлягають демонтажу відповідно до декомунізаційного законодавства

НКВС

Так виглядає пам’ятник зблизька. Окрім іншого, він також містить герб НКВС із зображенням серпа і молота

Слід зазначити, що згідно із законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів…», пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені працівникам радянських органів держбезпеки, заборонені в Україні.

Радянські органи державної безпеки – це, зокрема, Народний комісаріат внутрішніх справ (НКВС), його територіальні, функціональні, структурні підрозділи, а також безпосередньо підпорядковані органу бойові загони, охорона (варта), війська або спеціальні частини.

За публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, до якої також належать і пам’ятники чи пам’ятні знаки НКВС, передбачене кримінальне покарання із можливістю ув’язнення до 5 років(для звичайних людей) та від 5 до 10 років (для представників влади).

В Українському інституті національної пам’яті також звертають увагу, що пам’ятники і пам’ятні знаки на честь НКВС мали бути демонтовані в 6-місячний термін після набуття чинності декомунізаційного закону. Тобто – до 21 листопада 2015 року.

Фото – Гліб Горошинський