12.1 C
Київ
26.04.2024
Будівництво КОДА Транспорт

Якість доріг Київщини під загрозою. Розроблена Укравтодором методологія проведення закупівель негативно вплине на якість їх будівництва

Останнім часом у дорожній сфері відбуваються палкі дискусії щодо типової тендерної документації Укравтодору.

Укравтодор і залучені підприємством експерти стверджують, що запропоновану ними типову тендерну документацію необхідно прийняти як обов’язкову для виконання. Укравтодор навіть зазначає, що цей документ, крім іншого, “(дасть) можливість краще контролювати якість ремонтних робіт та надійність підрядних організацій”.

Та чи дійсно методики проведення закупівель захистять обласні служби автомобільних доріг та інших замовників від неякісного виконання робіт?

 

Що потрібно для якісного дорожнього будівництва

Важливими для забезпечення контролю якості у дорожньому будівництві є наступні складові:

– контроль робіт з боку замовника;

– якісний договір;

– відкрита чесна конкуренція замість штучно створеного обмеженого кола постачальників.

Контроль робіт

Контроль якості будівельних робіт – питання, з яким стикаються при будь-якому будівництві або ремонті. Будівництва та ремонти доріг у цьому не відрізняються від ремонту сільської амбулаторії або залізничної станції. Замовник має достатньо можливостей і повинен здійснювати повноцінний контроль зі свого боку у ході технічного нагляду та приймального контролю. Він має забезпечити комплекс заходів, який охоплює моніторинг показників якості матеріалів, виробів, конструкцій та устаткування і технологічних процесів. Крім того, замовник має контролювати, щоб роботи проводились з дотриманням норм пожежної безпеки, безпеки праці, тощо.

Чи не найважливішу роль у контролі якості відіграє технічний нагляд. Технагляд протягом всього будівництва здійснює контроль відповідності виконаних робіт вимогам, запроектованим  параметрам як за обсягами, так і за якістю. Відсутність інженеру технагляду на ділянці дає можливість постачальнику неякісно або не в повному обсязі виконати приховані роботи. 

Якісний договір

Договір має передбачити можливість застосувати штрафні санкції до недобросовісного підрядника. Додатково Закон про публічні закупівлі передбачає можливість включати вимогу забезпечення виконання договору. Якщо коротко, то це можна описати як гарантію від підрядника у вигляді депозиту, який не повертається, якщо підрядник не виконує договір.

Важливо, щоб і технагляд і наявність штрафних санкцій у договорі не були формальністю. Щоб замовники не просто включали опцію застосування штрафних санкції до договору, а й використовували таку можливість. Щоб інженери технічного нагляду й справді були присутні на об’єкті, фіксували недоліки та вимагали їх усунення. У разі неусунення недоліків, зриву графіку будівництва, замовник мусить застосовувати до підрядника оперативно-господарські санкції.

Конкуренція

Відкрита ринкова конкуренція дозволяє обирати кращих. Новий закон про закупівлі передбачає, що замовники можуть не приймати пропозицію учасника, до якого такі санкції були застосовані. Таким чином, недоброчесні підрядники будуть змушені або піти з ринку, або виконувати вимоги договору щодо якості та термінів виконання робіт. Бо невиконання договору буде коштувати надто дорого. Звісно, за умови, якщо замовник зацікавлений у контролі якості.

Саме конкуренція стимулює підрядників ставати кращими, знижувати ціну та якісно виконувати свою роботу. Крім того, компанії конкурують між собою і на ринку праці. Відповідно, більша конкуренція забезпечує вищу заробітну платню робітникам. У дорожній галузі це десятки тисяч працівників.

Якщо на ринку є усього кілька постійних гравців, їм легко утримувати разом низький рівень заробітних плат і високу ціну на роботи. У той час як нові компанії для завоювання ринку мають показати вищу якість робіт,  відповідно – наймати кращих працівників. Простіше кажучи – перекупати. Переманювати рівнем заробітної плати, соціальних гарантій, умовами праці, тощо. Тому конкуренція забезпечує не тільки гарну ціну і якість робіт. Вона безпосередньо впливає на життя тисяч родин.

Як відбувається в реальності

А тепер подивимося на те, що відбувається з контролем якості дорожніх робіт в Україні зараз.

Кожного сезону ми бачимо велику кількість постів у соцмережах про те, як дороги укладають у дощ або навіть сніг. Чи перероблювали підрядники ці ділянки, чи сплачували вони штрафи? Питання риторичне.

Прикладів успішного застосування оперативно-господарських або будь-яких штрафних санкцій Службами автомобільних доріг України немає. Натомість є велика кількість відкритих кримінальних проваджень, у яких слідство перевіряє факти ймовірної змови службових осіб замовника та підрядника та розтрати бюджетних коштів (!).

Наприклад, прямо зараз слідчі управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019100000000518 за фактом можливого привласнення бюджетних коштів посадовими особами Служби автомобільних доріг у Київській області та підрядними організаціями на загальну суму понад 600 млн грн. 

Звісно, не завжди погана якість доріг є результатом можливого розкрадання коштів. Причиною може бути також некомпетентність фахівців. Причому не тільки замовника, а й безпосередньо спеціалістів, які здійснюють нагляд за виконанням робіт.

То навіщо потрібна методологія? Замість висновку

Отже, розроблена Укравтодором методологія проведення закупівель у дорожній галузі не вплине на якість будівництва доріг, а лише призведе до зменшення конкуренції та підвищення цін на роботи. Антикорупційний штаб у вересні минулого року під час презентації “Порядку денного дорожньої сфери” про це попереджав.

Також варто висловити застереження, що жодні обов’язкові методики проведення закупівель не забезпечать якість робіт, якщо немає інших складових, про які я писав вище. Проте такі обов’язкові вимоги можуть суттєво вплинути на зменшення конкуренції і стати прямою причиною ще більшого погіршення якості ремонтів та будівництва доріг. І врешті негативно вплинути на життя багатьох людей.

Виконавчий директор та юрист громадської організації “Антикорупційний штаб”

Схожі записи

У Борисполі завершили капітальний ремонт Київського Шляху – КОДА

У Фастівської БЛІЛ з’явився шанс стати кластерною лікарнею

Операція «Анти-попутка». В Обухові поліція заважає водіям авто підвозити людей до Києва

Напишіть коментар