18.7 C
Київ
25.04.2024
Бровари Міська рада Суспільство

У Броварах визначилися з бюджетом підтримки місцевих громадських організацій

Відбулось засідання комісії з розподілу бюджетних коштів між громадськими та благодійними організаціями Броварів. Порядком із надання фінансової підтримки ГО передбачено звітування керівників організацій за проведену роботу. Відтак, можна зрозуміти як використання ГО коштів міського бюджету в минулому році, так і плани на рік майбутній, повідомляється на сайті “Трибуна – Бровари”.

Нагадаємо, у грудні 2017 року міська рада прийняла рішення  зрівняти у можливостях активні громадські організації, скориставшись механізмом отримання фінансової підтримки через міську програму «З турботою про кожного». Щороку заявники з відповідним пакетом документів звертаються у спеціальну комісію, яка й визначає розмір міської допомоги, виходячи з можливостей бюджету.

Отримати фінансову підтримку цьогоріч намагались 15 міцевих організацій, кожна з яких проводить заходи соціального спрямування. Ще на початку засідання заступниця міського голови з гуманітарних питань Лариса Виноградова наголосила, що у зв’язку з обмеженими фінансовими можливостями місцевого бюджету, задовольнити потреби прохачів на 100% немає змоги.

Для порівняння: на підтримку ГО у 2019 році з міського бюджету витрачено 3,9 млн грн, на «кону» в 2020-му поки що сума у 2,5 млн грн, тобто, менше ніж торік. Саме тому всі заявники у підсумку отримали суми менші, ніж розраховували.

Так, Броварська міськрайонна організація «Товариство Червоного Хреста України» у минулому році використала 687 875 грн, із яких:

  •  оплата праці + нарахування на з/пл. – 641282 грн;
  • комунальні послуги –31005грн;
  • медикаменти та товари медпризначення – 12160грн;
  • оплата послуг страхування приміщення – 3,428грн.

За словами очільниці організації Лілії Драпей, у 2019 році вони додатково отримали кошти з районного бюджету в розмірі 240 тис. грн. Цьогоріч очікувати надходжень коштів від району не доводиться, тож фактично всі витрати із утримання ТЧХ ляже на плечі місцевого бюджету та благодійників.

За словами пані Драпей, організація провела більше 60 різноманітних акцій (охоплення склало 6549 осіб): проведення місячників із милосердя, акцій до пам’ятних дат та свят, забезпечення окремих категорій населення продуктовими наборами,  підгузками медичного призначення тощо. Бюджетний запит організації на 2020 рік склав 882600 тис. грн, у підсумку на 2020рік затвердили суму в 515 тис. грн.

Засідання комісії

Ксенія Карбовська, засновниця Школи для дітей з особливими потребами «Мозаїка»

ГО «Батьки «Мозаїки» ‒ організація, що займається наданням освітніх послуг дітям із особливими освітніми потребами. У 2019 році отримали з міського бюджету 1 052 275 грн, які витратили на заробітну плату співробітникам та оплату комунальних послуг. За словами представниці ГО Ксенії Карбовської, цих коштів бракувало на покриття основних витрат на організацію навчання, тому частину грошей відшкодовували батьки вихованців Школи для дітей з особливими потребами «Мозаїка». Наразі в центрі проходять навчання 45 броварських діток, але кількість вихованців планують збільшити до 65 осіб. Відповідно, потреба у фінансуванні на 2020 рік складає 1 582 000 грн. Поки що комісійно затверджено суму в 700тис. грн.

Подібне спрямування роботи має також Благодійний фонд «Сіалія», який здійснює підготовку і навчання діток із особливими потребами на рівні дошкілля та початкової школи, найменший вихованець ‒ 1,8 року. «Сіалія» нині має 21 вихованця з Броварів та 3-х ‒ із Броварського району. У минулому році центр використав 727 725 грн(заробітна плата+нарахування та оренда приміщення), цьогоріч просив фінансову підтримку в розмірі 900 тис. грн. За підсумками голосування отримав лише 280 тис. грн.

За інформацією пані Виноградової, обидва освітніх центри для дітей із особливими потребами надають освітні послуги, які відшкодовують на підставі актів виконаних робіт за фактичним відвідуванням центрів дітьми.

Центр реабілітації  «Прагнення», створений на базі Броварського міського товариства інвалідів із ураженням опорно-рухового апарату, подав заявку на 150 тис. грн виключно для оплати комунальних послуг. За словами представника центру Валерія Іваненка, завдяки сприятливим погодним умовам, у 2019-му організації вдалось зекономити на опаленні близько 43 тис. грн. Поки що за результатами голосування комісія заклала на підтримку «Прагнення» 75 тис. грн.

Засідання комісії

Ігор Муратов, ГО «Авангард АТО Броварії»

Очільник ГО  «Авангард АТО Броварії» Ігор Муратов розповів присутнім про здійснені заходи щодо підтримки учасників АТО та родин загиблих, проведених організацією у 2019 році та про використання 30 тис. грн бюджетної допомоги. Більшу частину бюджетних коштів, за совами Ігоря Муратова, витратили на утримання приміщення та паливно-мастильні матеріали. На цей рік організація просила 35 тис. грн, а за підсумками розподілу отримала суму в розмірі 30 тис. грн.

Під час обговорення питання бюджетного фінансування виникла дискусія стосовно витрат громадських організацій на оплату праці працівників та матеріального заохочення. Оскільки частина громадських організацій наполягає на отриманні заробітної платні керівниками, дехто ставить у пріоритет утримання приміщення для здійснення статутної діяльності, хтось із керівників закладає у бюджетне фінансування і зарплату, і утримання приміщень, і витрати на матеріальне заохочення, і фінансування заходів із міського бюджету.  І «золотої середини» в цьому питанні немає, бо заборонити виплату заробітної плати комісія не може, а покрити всі витрати громадських організацій на утримання ‒ бюджет не в силі. Виміряти ж ступінь важливості діяльності тієї чи іншої організації справа  нереальна.

Тим не менше, інша ГО, що займається підтримкою учасників АТО ‒ ГО «Всеукраїнське об’єднання воїнів АТО «Київська Русь» отримала на утримання приміщення суму більшу в 5 разів.

Засідання комісії

Олександр Чекмаз, ГО «Всеукраїнське об’єднання воїнів АТО «Київська Русь»

У 2019 році витрати на ГО з бюджету склали 300 тис. грн, які витратили на оренду приміщення та комунальні послуги. Цьогоріч представники організації просили аналогічну суму, але отримали поки що 150 тис. грн.

Протягом 2019 року з бюджету фінансувалась ще одна організація, яка здійснює підтримку учасників АТО ‒ ГО «Всеукраїнський рух «Захисники Вітчизни», керівником якої є Станіслав Торкін. ГО здіснювала статутну діяльність за кількома напрямками та використала 29,5 тис. грн. У 2020 році організація планувала отримати 85 тис. грн бюджетного фінансування, але по факту поки що може розраховувати на 30 тисяч гривень.

Засідання комісії

Анатолій Фатєєв під час виступу на засіданні комісії

Уперше за фінасовою підтримкою звернувся Броварський підрозділ громадської організації «Всеукраїнська організація «Національне об’єднання ветеранів – інвалідів», яку на засіданні представляв Анатолій Фатєєв. Бюджетний запит організації на 2020 рік склав 341,5 тис. грн, по факту поки що буде виділено лише 30 тисяч.

Ветеранів іншої війни представляв на засіданні Віталій Івашковський. ГО «Спілка ветеранів війни в Афганістані», яке він очолює, використало в 2019 році 30 тис. грн, із яких 24 тисячі пішло на надання матеріальної допомоги членам спілки. «24 тисячі було витрачено на організацію лікування 34-х інвалідів,  а також на ці кошти було закуплено медалі, які Ігор Васильович (Сапожко, авт.) вручав 15 лютого…На цей рік знову прошу матеріальну підтримку, бо коштів моєї пенсії не вистачає на все», ‒ наголосив пан Івашковський. За рішенням комісії запит спілки ветеранів-афганців із 295 тисяч скоротили до 30 тисяч.

Докладною щодо здійснених заходів у 2019 році була доповідь представника ГО «Центр духовної та соціально – психологічної реабілітації «Перемога». Організація, окрім тісної співпраці щодо проведення профілактичних заходів щодо шкідливості вживання алкоголю та наркотиків серед учнівської молоді Броварів, здійснює надання реабілітаційних послуг для нарко- та алкозалежних громадян. Також надає безкоштовні консультації та читає лекції для батьків щодо раннього виявлення шкідливих звичок у підлітків. Наразі в центрі перебуває 24 особи, за минулий рік у соціум було повернуто 4-х громадян, які пройшли курс реабілітаційних послуг. Бюджетні кошти витрачались у 2019 році  (100 тис. грн)  виключно для оплати оренди приміщення. На 2020 рік  організація подала заявку у розмірі 180 тис. грн, утім поки що отримає лише 100 тис. грн.

Зсідання комісії

Віталій Чучеров, куратор Благодійного фонду допомоги онкохворим «Інна»

Про свою діяльність протягом 2019 року відзвітували представники Благодійного фонду допомоги онкохворим «Інна». До слова, звіт про діяльність фонду представники комісії назвали взірцевим.

Протягом 2019 року благодійна організація витратила 622 тисячі з бюджету міста: 342 тис. пішло на обстеження онкохворих та придбання препаратів, 280 тис. ‒ на реабілітацію онкохворих. Аналогічну суму просив фонд і на 2020 рік, але поки що отримає фінансування в розмірі 379,5 тисяч гривень.

Уперше отримає бюджетне фінансування ГО «Незрячих людей активних і незалежних», яку на засіданні представив Василь Закревський. Організація, за словами доповідача, надає широкий спектр допомоги незрячим людям (масаж, психологічна допомога, плавання тощо). Базується центр у приміщенні ОРЦ (басейн ЗОШ №9) та планує нарощувати темпи своєї діяльності. Наразі в центрі працює 5 осіб, усі вони незрячі, планується збільшити персонал ще на 2 штатні одиниці. Бюджетний запит ГО «Незрячих людей активних і незалежних» на 2020 рік склав 441 тис. грн, у підсумку організація отримає поки що 40 тисяч.

Сюжет Трибуна-Бровари про діяльність Василя Закревського та його організації

Дмитро Янушкевич представив на засіданні ще одну організацію, що претендує на бюджетну підтримку. 158 тис. грн планували отримати представники Броварської міськрайонної організації «Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України». За словами пана Дмитра, організація налічує близько 730 членів, 138 із яких мають інвалідність. При цьому, як зазначив доповідач, повноцінно працювати ГО не може, адже у наданому містом приміщенні відсутні електрика, каналізація, тобто приміщення потребує капітального ремонту. При цьому доповідач відверто зізнається у відсутності місця роботи, відтак, основна стаття видатків бюджетного запиту спілки буде спрямована саме на оплату праці її керівника. Приймаючи рішення щодо фінансування даної організації, комісія керувалась тим, що на міському та загальнодержавному рівні чорнобильцям надається досить вагома підтримка (пільги на рівні держави, санаторно-курортне лікуання, адресна матеріальна допомога). Тому, виходячи з фінансових можливостей, ГО отримає 20,5 тис.грн на проведення заходів та оплату періодичних видань.

Ще одна організація, що давно і стабільно претендує на кошти бюджету, це ГО «Броварська міська організація ветеранів». Створена вона дуже давно (за даними реєстрів ‒ ще у 1970р.), зареєстрована за адресою вул. Гагаріна, 18, тобто в одній  із адмінбудівель міської ради. Наразі розміщується на бульв. Незалежності, 9-А, тел. 5-10-32.

Засідання комісії

Тельман Надиров, керівник Броварської міської організації ветеранів

Керівник Броварської міської організації ветеранів запевнив присутніх, що головне завдання ГО  ‒ «здійснювати максимальну можливу допомогу, виходячи із законодавства України, одиноким, хворим та малозабезпеченим пенсіонерам. Усі можливості, які ми маємо, ми використовуємо на це…». Можливості ГО, судячи з видатків бюджету, наступні.

Із 216,8 тисяч грн, отриманих із бюджету в 2019 році:

  • 150 тисяч грн  ‒ оплата праці;
  • 33,050 грн ‒ нарахування на з/п;
  • 6,5 тис. грн ‒ комунальні послуги;
  • 15,0 тис. грн ‒ виплата одноразової матеріальної допомоги.

Тобто, на зарплаті в ГО перебувають три працівники (голова ГО, заступник та бухгалтер), кошти, які щороку отримує організація на виплату одноразової допомоги, отримують «керівники первинних організацій».Тому, чим конкретно може допомогти організація «малозабезпеченим пенсіонерам» (а таких у нас більшість), сказати складно, втім усі свої акції організація проводить у тандемі з терцентром та Червоним Хрестом, які також фінансуються з міського бюджету.

Окрім зазначеного, Тельман Надиров доповів про відвідування хворих та лежачих пенсіонерів, а також про роботу із національно-патріотичного виховання молоді. В листопаді 2019 року організація провела дві зустрічі ветеранів зі школярами на базі СШ №7 та СШ №5 на тему «Бровари ‒ місто щасливих людей». Цьогоріч, за рішенням комісії, ветеранська організація отримає 170 тис. грн.

Рішення комісії із розподілу 2,5 мільйонів гривень платників податків базувалось не стільки на реальних показниках роботи організацій за минулий рік, скільки на можливостях бюджету. Члени комісії рекомендували представникам громадських організації більшість коштів все ж витрачати на проведення заходів, оскільки фінансова підтримка з бюджету ‒ не є стабільним фінансуванням жодної зі статей видатків. Збільшення ж кількості ГО, які звертаються за фінансуванням, ставить під загрозу в подальшому можливість допомагати тим, хто дійсно цього потребує.

 

#КиївськийРегіон #Бровари

фото з сайту “Трибуна – Бровари”

Схожі записи

Атовці з Борисполя обурені, що на їх земельних ділянках влаштовують сміттєзвалище

Сміття з Бучі возитимуть до Бородянки

11 безпритульних тварин з Кагарлика стали пацієнтами київської клініки

Напишіть коментар