6.7 C
Київ
19.04.2024
Екологія Законодавчі зміни Країна без сміття Твоя Громада

З нового року поляки зобов’язані сортувати сміття вдома

Про досвід управління побутовими відходами у місті Познань у Польщі від Світлана Немеш.

В місті та гмінах навколо проживає понад 690 000 мешканців, за розміром це місто співмірно з українським Миколаєвом, хоча представники місцевої влади кажуть, що є ще десь 120 000 українців, що проживають фактично у Познані, але не зареєстровані там.

Місто разом з 8 гмінами довколо нього утворюють Познанську агломерацію, для якої створені і використовуються спільні об’єкти оброблення відходів. В цілому в агломерації на рік утворюється близько 380 тис тонн побутових відходів і тут зовсім немає захоронення. Всі роздільно зібрані ресурсоцінні компоненти відходів спрямовуються на сортувальні лінії і далі до заготівельників. Змішані відходи йдуть на муніципальний завод МБТ та перший в Польші спалювальний завод, побудований на основі державно-приватного партнерства компанією SUEZ і введений в експлуатацію у 2016 році. Про цей завод розповімо окремо, бо він вартий уваги.

Оброблення однієї тонни відходів на цьому сміттєспалювальному заводі коштує 256 злотих (64 євро або 1561 грн). Цікаво, що захоронення на найближчому полігоні ще дорожче – 270 злотих за тонну. Тож захоронювати не вигідно не тільки з екологічніх, але і з економічних міркувань.

Середньостатистичний мешканець міста сплачує за управління відходами 16 злотих (97,6 грн) з людини на місяць у приватних будинках, 14 злотих (85,4 грн) – у багатоквартирних будинках. Однак такий тариф діє за умови, що мешканці будинку декларують, що здійснюють роздільне збирання відходів. Якщо ж ні, то мають сплачувати 30 злотих з людини на місяць (183 грн).

Втім, з нового року будуть діяти вже нові правила – не збирати роздільно відходи буде неможливо – всі зобов’язані сортувати вдома. Спеціальні інспектори будуть перевіряти це і у разі, якщо мешканці будинку насправді не сортують відходи, їм буде нарахована плата у 4-кратному розмірі.

Для комерційних клієнтів встновлена оплата в залежності від обсягу відходів, які вони продукують. Наприклад, обслуговування контейнерів обсягом 1,1 м.куб (стандартні для України), коштує 95 злотих (579,5 грн) на місяць.

Всі суб’єкти господарювання заповнюють декларації, у яких звітують про обсяг відходів, які згенерували. Якщо міська інспекція з’ясовує, що обсяги, які декларуються, занижені, за останні три роки буде донарахована плата за управління відходами – це не адміністративний штраф, а така собі комерційна санкція.

На території міста працюють від 6 до 9 приватних компаній, що забезпечують збір та транпсортування побутових відходів до місць їхнього оброблення. Вони визначаються на конкурсі і мають прямі контракти з містом.

Керує всією системою поводження з побутовими відходами оператор, утворений агломерацією гмін та міста Познань – комунальне підприємство GOAP https://www.goap.org.pl/ – Związek Międzygminny GOSPODARKA ODPADAMI AGLOMERACJI POZNAŃSKIEJ.Саме йому сплачують мешканці за управління відходами і саме він здійснює подальший розрахунок з кожним з підрядників – перевізниками, заводами, сортувальними лініями.

Роздільно зібраними ресурсоцінними компонентами відходів у Польші поки що опікуються самі муніципалітети, розширеної відповідальності виробників тари та упаковки тут немає, хоча впровадження цієї системи вже тривалий час активно обговорюється.

Колеги з муніципалітету Познані дуже відкриті для спілкування і обіцяли завітати до Києва або інших міст України, якщо потрібно буде більш детально розповісти про їхній досвід започаткування проекту державно-приватного партнерства у сфері переробки відходів, готові консультувати і всіляко допомагати. Плануємо підтримувати започатковані зв’язки, адже для українських міст механізм ДПП – одна з основних можливостей для побудови інфраструктури у сфері оброблення побутових відходів.

 

#КиївськийРегіон

Схожі записи

У Броварах велика пожежа поблизу міського кладовища

У справі “Казкового яру” є порушення законодавства – Роман Титикало

Бійка у селі Дударків на Бориспільщині

Напишіть коментар