12.1 C
Київ
26.04.2024
Агресія росії Суспільство

Представники ООН шоковані масштабами руйнувань в Україні

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді «шокований» масштабами руйнувань, побаченими в ході шестиденного візиту в Україну, – повідомляє телеграм-канал «Київський регіон».

Філіппо Гранді відвідав Одесу, Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро, Харків, Київ та на власні очі побачив руйнування та спустошення.

«Я був вражений масштабом руйнувань, спричинених російських ракетами та обстрілами», — сказав Гранді наприкінці свого візиту. «Об’єкти цивільної інфраструктури, такі як електростанції, системи водопостачання, дитячі садки та житлові будинки, були пошкоджені або зруйновані. Цивільне населення, включаючи дітей і людей похилого віку, були вбиті або змушені тікати зі своїх домівок, ці безглузді напади зруйнували їхні життя».

Цивільне населення, включаючи

дітей і людей похилого віку, були

вбиті або змушені тікати – гранді

Гранді також зустрівся з президентом Зеленським та із сімома головами обласних адміністрацій, мерами та багатьма постраждалими від війни цивільними.

Завдяки мережі українських партнерів – особливо місцевим НУО та громадським організаціям – і під керівництвом українського уряду УВКБ ООН значно розширило своє реагування в країні з лютого минулого року в рамках міжвідомчого реагування Координатора гуманітарної допомоги ООН.

Реагування включає розширення операцій далі на схід і південь до важкодоступних і знову доступних районів, доставку грошової та непродовольчої допомоги постраждалим від війни цивільним особам, надання наборів для екстреного ремонту житла тим, у кого пошкоджені домівки, проведення ремонту житла й надання правової підтримки та психологічних консультацій постраждалим від війни. Понад 4,3 мільйона українців отримали допомогу від УВКБ ООН завдяки цим та іншим видам послуг і підтримки з початку вторгнення.

УВКБ ООН також зробило свій внесок для урядової мережі «Пунктів незламності» – громадських центрів, обладнаних генераторами, обігрівачами та Wi-Fi, щоб люди могли захиститися від найгірших зимових морозів, зарядити ґаджети та мати світло для роботи й навчання.

закликаю держави, міжнародні фінансові установи та інших якомога швидше сприяти відбудові україни – Філіппо гранді

Гранді також мав змогу спостерігати, як українські чиновники та громадяни ремонтували й відбудовували пошкоджену інфраструктуру. «Хоча будівлі і були знищені, дух українського народу незламний», – сказав він. «Мене надихає їхня сила та стійкість. Ми всі – міжнародна спільнота – повинні підтримати їх у відновленні та відбудові своєї країни. Я закликаю держави, міжнародні фінансові установи та інших якомога швидше сприяти виконанню цього завдання».

Щоб сприяти скоординованому підходу, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у партнерстві з УВКБ ООН запустили проєкт «Україна – це Дім» – цифрову платформу, щоб поєднати попит та пропозиції допомоги з ремонту, відновлення та відбудови житла. Він спрямований на забезпечення прозорої та ефективної системи для гуманітарних організацій, організацій з відновлення, розвитку, приватного сектору та інших партнерів для об’єднання коштів і матеріальної підтримки, щоб допомогти людям, включаючи біженців і внутрішньо переміщених осіб, відремонтувати свої пошкоджені будинки, щоб вони мали змогу повернутися до своїх домівок.

я підтримка має бути постійною,

якщо ми хочемо надати людям

підтримку – представник оон

Філіппо Гранді також попередив, що гуманітарні потреби залишаються серйозними, особливо у прифронтових регіонах країни. Тому фінансування гуманітарних операцій має підтримуватися та розширюватися. Це має ключове значення для стабілізації населення та надання можливості людям, які постраждали від війни, сприяти відновленню своєї країни та економіки. Він відзначив, що заклики ООН щодо реагування на ситуацію в Україні та українських біженців будуть оприлюднені в Женеві 15 лютого. Гранді додав: «Донори – уряди, бізнес і приватні особи – були неймовірно щедрими протягом останнього року. Ця підтримка має бути постійною, якщо ми хочемо надати людям підтримку, яка їм терміново потрібна сьогодні та протягом наступного року. Я сподіваюся, що всі наші донори й надалі допомагатимуть реагувати на ці гуманітарні потреби».

УВКБ ООН також обговорило з владою ситуацію українських дітей без супроводу та розлучених із сім’єю, які перебувають в Російській Федерації. Гранді сказав, що УВКБ ООН разом з іншими міжнародними партнерами шукатиме подальшого доступу до них і виступатиме за рішення в їхніх інтересах, зокрема за возз’єднання сім’ї. Він повторив, що в ситуації конфлікту надання громадянства або відкриття можливостей для офіційного усиновлення дітей є порушенням міжнародних норм і практик.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

На Київщині вчитимуть правильному спілкуванню з ветеранами війни

На Київщині оголошено повітряну тривогу

В Обухові почали розкрадати споруди на блок-постах

Напишіть коментар