8.3 C
Київ
18.04.2024
Відео Ржищів

У Ржищеві затопило близько сотні будинків. ВІДЕО

Мешканці Ржищева страждають від підтоплення. Вода на городах, вода у дворах, вода у погребах. Чому так сталося і як місцева влада збирається вирішувати цю проблему – у репортажі з місця подій журналіста “Київського регіону” Євгена Цяпенка.

Жителі вулиць Солов’їна, Івана Франка, Троїцька та Силкіних у місті Ржищів регулярно потерпають від затоплення своїх приватних ділянок. Ситуація повторюється із року в рік, а особливо тяжкі наслідки спостерігаються в останні 10 років.

ВІДЕО:

Зараз на затоплених городах можна побачити і качок.

Більшість погребів – теж затоплені

Проблема виникла після будівництва Канівського водосховища, коли рівень води в ньому перевищив відмітки поверхні землі м. Ржищів. Тоді для забезпечення існування міста
та нормальної його життєдіяльності було створено Ржищівську насосну станцію, яка повинна забезпечити відкачку води з понижених територій м. Ржищів і забезпечити захист міста від підтоплення водами Канівського водосховища.

Проєкт відведення води не був до кінця реалізований, але якийсь час Ржищівська насосна станція виконувала покладені на неї функції. Але в останні роки ситуація значно погіршується, з кожним роком рівень води на ділянках піднімається все вище, в погребах стоїть вода, а в будинках постійна сирість.

Технічний стан комплексу захисних споруд Ржищівської насосної станції, який введено в дію в 70 роках минулого сторіччя вичерпав свій ресурс. Насоси не справляються з об’ємом води (якщо вони взагалі працюють), дренажні колодці замулені, електричне та механічне обладнання станції, яке повинне забезпечувати відкачку води відпрацювало свій ресурс та морально застаріло. Система потребує оновлення з врахуванням гідрологічних та кліматичних змін.

На сьогодні центр міста Ржищів є «басейном» для стікаючих зі всіх схилів міста поверхневих вод та зворотньо піднятих вод з замулених дренажних систем. Вода тижнями стоїть на городах, в підвалах та погребах, сніжна зима та дощова весна 2021 року також сприяли виникненню надзвичайної ситуації. Після таяння снігу в 2021 році не було жодного дня щоб води не було у погребах, дерева та городи стоять у воді, в хатах по стінах ширится сирість та пліснява, без резинових чобіт ходити по ділянках взагалі не можливо.

На неодноразові звернення до керівництва Ржищівської насосної станції – жодної реакції не отримано. Насоси або взагалі не працюють, або працюють 2-3 години на добу. Ресурси Ржищівської насосної станції давно вичерпані.

Неодноразові зустрічі, наради, звернення до представників БУВР середнього Дніпра (управління водних ресурсів у м. Києві та Київській області), Обухівського МУВГ, виконавчого комітету Ржищівської міської ради проблеми не вирішують і залишаються лише обіцянками та лозунгами.

Враховуючи вищевикладене та оскільки одними з основних завдань БУВР середнього Дніпра є вжиття заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, зменшення руйнівних наслідків повеней, забезпечення роботи функціональної підсистеми протипаводкових заходів Єдиної системи цивільного захисту, забезпечення захисту громадян, населених пунктів, виробничих об’єктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод, мінімізації заподіюваних нею збитків для створення безпечних умов життєдіяльності населення, в черговий раз жителі міста просять провести перевірку працездатності системи відведення води з понижених територій м. Ржищів та вжити заходів для стабільного функціонування, оновлення та удосконалення інженерної системи захисту від підтоплення населення м. Ржищева.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

 

 

Схожі записи

Свято української автентичної музики в Обухові. Відео

У Ржищеві відбувся благодійний «Марафон Життя». Фото

Ржищеву повернуто землі ландшафтного парку “Трахтемирів”

Напишіть коментар