12.6 C
Київ
24.04.2024
Бровари Інфраструктура Суспільство

План зонування території намагалися обговорити у Броварах

Згідно із повідомленням  щодо оприлюднення Звіту про стратегічну екологічну оцінку, «план зонування території розроблено на основі діючого Генерального плану міста Бровари (1999 р.), іншої діючої містобудівної документації та земельного кадастру з метою встановлення територіальних зон за видами дозволеного та допустимого використання території з подальшим визначенням умов та обмежень забудови та іншого використання земельних ділянок для містобудівних потреб у різних територіальних зонах».

План зонування міста має давню та непросту історію. Розроблявся він із 2012 до 2017 року. За інформацією головної архітектори міста Світлани Батинчук, на ці роботи витрачено 498,0 тис.грн бюджетних коштів. Сам план зонування  обговорювали і  в грудні 2017 року  винесли на розгляд сесії міськради. Але вже під час сесії за пропозицією депутата Вадима Андрієвського зняли з формулюванням «на довивчення».

Із того часу документ просто зберігався в управління містобудування та архітектури, але за чинним законодавством із 2018 року план зонування обов’язково мав містити розділ «Охорона навколишнього природного середовища». Саме цей розділ і підготував ДП Український державний НДІ проєктування міст «Діпромісто». Сам звіт на 45 сторінках розміщено на сайті міськради.

На громадські слухання зареєструвалися 28 осіб, які за вимогою законодавства  повинні мати реєстрацію в м. Бровари.

громадські слухання

Головували на слуханнях заступник міського голови Олександр Резнік  (посередині), секретар міськради Петро Бабич та головна архітектора міста Світлана Батинчук

Чиновники одразу підкреслили, що сам план зонування території міста, як документ, пройшов усі необхідні обговорення, а обговоренню підлягає лише Звіт із екологічної оцінки. Але з цим не погодилися активісти, які мали два основних процедурних зауваження: по-перше, план зонування мали подати на розгляд БМР та затвердити протягом 30 днів, або він втрачає чинність. По-друге, план зонування має бути розроблений на підставі Генерального плану міста. Генплан міста затверджено 1999 року, в попередні роки по деяких територіях рішеннями міськради вносилися зміни до детального плану територій, тож план зонування не завжди відповідає Генплану.

Саме про це наголошував активіст Віктор Малофіенко, підкреслюючи, що проведення громадських слухань тільки зі звіту про екологічну оцінку – порушення процедури. Але переважна більшість із ним не погодилася та 20-ма голосами «за» підтримала регламент слухань.

Далі рейтинговим голосуванням обрали «представника громади, уповноваженого на підписання протоколу» слухань.  Серед кандидатур Віктора Малофіенка, Ірини Нікітчиної, Андрія Саука, Василя Кочубея та Миколи Зінченка, найбільшу кількість голосів набрав останній – 12.

громадські слухання

Микола Зінченко(дивиться в о”єктив) уповноважений на підписання протоколу громадських слухань

Далі слово надали головним інженерам проєкту: Марії Масловій та Володимиру Мусі. З початку вони переконували аудиторію у своїй професійності та запевняли, що «врахували все, що належить за законом». Але їх засипали запитаннями. Найбільше запитань надійшло від професійних архітекторів Ірини Нікітчиної та Олександра Остапковича. Згадали традиційні «наболіли» питання на кшталт будівництва приватного будинку прямо в межах «червоних ліній» магістральної вулиці Чорновола, зміну цільових призначень із промислових на житлові забудови, роздачу в приватну власність земельних ділянок, на яких розташовані свердловини мінеральних вод, тощо.

громадські слухання

Олександр Остапкович

громадські слухання

Марія Маслова, Володимир Муха та Ірина Нікітчина (праворуч)

Проєктанти повідомили, що вони не вирішують питання належності земельних ділянок, а мають проєктувати, виходячи із даних, наданих замовником. Та нагадували, що Генплан треба оновлювати, закликали до конструктиву, відповідали на численні питання та підтвердили, що чекають зауважень до звіту з екологічної оцінки.

Василь Кочубей подякував проєктантам та наголосив, що земельна комісія підтримала план зонування. Представники громадськості також підтримували зонінг.

громадські слухання

Представник громадськості підтримував зонінг

Обговорення було дуже жвавим та емоційним, але жодна зі сторін до питань із самого звіту так і не дійшла – переважно розбирали «містобудівні помилки» останніх років, які негативно позначилися на розвитку міста.

Риску під обговоренням підвів секретар міської ради Петро Бабич, який зауважив, що всі рішення міськради по земельних ділянках, які не скасовані в судовому порядку, є чинними і незмінними. Чиновник визнав, що і самі рішення, і ті, хто їх приймав, «були неідеальними», але відсутність плану зонування стримує розвиток міста та погіршує інвестиційний потенціал. Тому в межах регламенту  слова більше нікому не надали та перейшли до голосування.18-ма голосами «за» звіт із екологічної оцінки було схвалено. Але проєктанти запевнили, що є вдосталь часу – до 10.02.20120р. на подання зауважень та пропозицій.

громадські слухання

Петро Бабич підбиває підсумки слухань

У якості підсумку можна зробити наступні висновки: по-перше, громада переважно байдужа до містобудівних та екологічних проблем позаяк через те, що ці питання складні та вузькопрофесійні. По-друге, політична культура «переконання опонентів» у місті поки що відсутня: під час дебатів було чимало випадів та образ у бік активістів, а самі «слухання» були формальністю для чергового «обміну емоціями».

Сам план зонування мають винести на розгляд міськради, а в разі його прийняття  зміна цільового призначення земельних ділянок під багатоквартирну забудову стане значно простішою.

 

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Схожі записи

Суд зобов’язав дослідити оригінали документів ЖК «Діамант» у Броварах

На трасі між Києвом та Гостомелем встановлюють освітлення

У Білій церкві занепокоїлися станом пам’ятки архітектури

Напишіть коментар