12.6 C
Київ
26.04.2024
Децентралізація Обухів ОТГ

Прихильники об’єднати Обухівщину в одну ОТГ маніпулюють людьми

Комусь дуже кортить прибрати до своїх рук управління цілим районом, – вважає Голова Підгірцівської селищної ради Сергій Кравченко.

Останнім часом все більше можемо чути “страшилки” про те, що у разі не приєднання до міста Обухова села району втратять будь-яку можливість соціального обслуговування. Деякі особи розповсюджують викривлену інформацію про можливі перспективи об’єднання територіальних громад, намагаючись схилити вибір людей на користь Обухівської ОТГ у межах всього району. Спекулюють в основному на медицині, хоча не гребують втягнути туди ж освіту та культуру, зручність транспортного сполучення, наявність в місті Обухові робочих місць тощо. Одного разу чув навіть про поліцію. Видають інформацію в такому ракурсі, що нібито все це є і працює завдяки місту Обухову.

Пересічній людині важко розібратись, хто є засновником того чи іншого закладу, хто його фінансує, та що буде з ним після об’єднання територіальних громад. Наведу лише кілька фактів про зв’язки сіл Підгірці, Креничі та Романків з містом Обуховом та районною владою.

По-перше, більшість об’єктів соціального обслуговування (районна лікарня, стоматологічна поліклініка, РЦКіД, районна бібліотека) в місті Обухові перебувають у спільній власності територіальних громад району (сіл району, селища Козин та міста Українки) та фінансуються за рахунок районного бюджету. Хоча більш доступні вони і користуються ними більше саме жителі міста Обухів.

По-друге, після об’єднання районна поліклініка так і залишиться районною, не перейде у власність Обухівської ОТГ, а працівники поліклініки, поліція та пожежники й надалі будуть обслуговувати жителів району. Школи не закриються, не втратять ступінь без рішення об’єднаної територіальної громади. Маршрутні таксі й надалі будуть ходити, а роботодавці з Обухова навряд чи звільнять працівників, бо ті з іншої ОТГ.

Декому можуть здатися смішними ці тези, але прихильники об’єднати весь район в одну велику Обухівську ОТГ користуються довірливістю та необізнаністю людей. Комусь дуже кортить прибрати до своїх рук управління цілим районом.

Особисто я та депутати Підгірцівської сільської ради проти приєднання до міста Обухова, тому що ми вважаємо, що села в Обухівській ОТГ чекатиме те ж саме, що зараз є в сільській території Обухівської міської ради — відсутність доріг, безперспективність розвитку. Проблеми міста будуть на першому плані. Проблеми сіл, особливо віддалених, та їх жителів будуть залишатися їхніми проблемами надовго. Можемо для прикладу взяти полігон ТПВ №5 та ситуацію щодо заборони Підгірцівською сільською радою завозити на нього сміття. Міста Обухів та Українка, Обухівська РДА та Київська ОДА стали на бік власників полігону та жителів міст, а не жителів Підгірцівської громади, які потерпають від цього полігону.

Села можуть втратити мінімальну можливість на самоврядність. Місцеві вибори до ОТГ, центром яких є місто, згідно ч. 3 ст. 2 Закону України “Про місцеві вибори” “проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій”, за якою наразі проходять вибори до районних рад. Деякі громади можуть залишитись без жодного депутата. Та навіть наявність представника громади в раді не гарантує того, що інтереси громади у нього будуть привілеювати над інтересами партії, від якої він йтиме на вибори.

За матеріалами видання “Вісник Громади”

Схожі записи

Київщина значно відстає від інших регіонів України за темпами створення ОТГ

У четвер судитимуть мера Обухова Олександра Левченка та його пособників

7 проблем, які заважають розвивати туризм у Ржищівській ОТГ

Напишіть коментар