12.1 C
Київ
26.04.2024
КМДА Наша історія Суд

Верховний суд хоче переглянути судову практику через Садибу Терещенків

Садиба Терещенків стала поштовхом для перегляду та формуванню єдиної правозастосовчої практики щодо об’єктів культурної спадщини, – повідомляє Ольга Даниленко з BigKyiv.

Майже 15 років триває боротьба за збереження білого особняка Садиби Терещенків на бульварі Тараса Шевченка, ліворуч від готелю Hilton. За цей час інвестор ВАТ “ЦентрелеватормлинБуд” довів “перлину Києва” до стану напівруїни.

через Садибу Терещенків Верховний суд

просить переглянути судову практику

Прокурори вимагають розірвання інвестиційного договору через незаконність його укладення, а також наполягають на поверненні територіальній громаді об’єкта культурної спадщини столиці.

Про рішення Верховного суду повідомила правозахисниця, депутат Київради VII скликання Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка відомої династії промисловців та меценатів Мішеля Терещенка. Саме в особняку, який планує “знищити” ВАТ “ЦентрелеватормлинБуд” у різний час в період 1879-1903 років проживав один з найвідоміших українських меценатів Іван Терещенко.

Зараз будівля перебуває

в аварійному стані

“Суд довірив останній вирішити долю всієї культурної спадщини, сотень об’єктів аналогічної долі, протиправно захоплених й доведених до руйнування недобросовісними власниками та забудовниками. І зрозуміло, що рішення Великої Палати по Садибі Терещенків стане новою судовою практикою й обов’язково застосовуватиметься у спірних справах по іншім пам’яткам!”, – пояснила правозахисниця.

Вона також висловила вдячність всім небайдужим киянам, які прийшли до суду, підтримують збереження унікальної пам’ятки та допомагають надати справі максимального суспільного розголосу.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію.

ВАТ “Центрелеватормлинбуд” охоронний договір уклало, але жодних робіт не проводило

Управління охорони культурної спадщини наприкінці квітня 2016 року оглянуло садибу та зобов’язало ВАТ “Центрелеватормлинбуд” до 22 червня 2016 року укласти охоронний договір та привести будівлю до належного стану.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

У Києві суд дозволив забудову біля Музею Пирогово

Рекордну кількість автопокришок демонтовано з київських дворів

На Обухівщині журналіст нагадав про втрачену культурну спадщину

Напишіть коментар