11 C
Київ
24.04.2024
Децентралізація Інтерв’ю Селищна рада Тексти

У Козині заявляють про один з найкращих бюджетів у майбутній ОТГ

Розпочата у 2014 році реформа децентралізації в Україні триває і тепер вона дійшла і до нас. Настав час робити рішучі кроки на шляху до створення об’єднаної  територіальної громади. Багатьох така перспектива лякає. До того ж наріжним каменем на шляху до децентралізації є необізнаність населення щодо реформи та їх пасивність, а від того і низка сумнівних стверджень, які  багатьох вводять в оману. Тож ми вирішили поспілкуватися із ініціаторами створення Козинської об’єднаної територіальної громади селищним головою смт. Козин  Валерієм Володимировичем Гартіком, аби із перших вуст дізнатися про перспективи об’єднання.

Вісник Громади: Валерію Володимировичу, розкажіть, будь ласка, якою ви бачите ініціативу створення Козинської ОТГ.

В.В.Гартік: Створення об’єднаної територіальної громади  – ідея не нова. Ми дуже виважено та помірковано підійшли до неї.  І коли було прийнято закон про об’єднання громад Козинська селищна рада виступила ініціаторами об’єднання із сусідніми громадами сіл Старі Безрадичі, Підгірці та Великі Дмитровичі. З метою створення єдиної потужної спроможної громади. Статуси села і селища – дуже схожі на відміну від міст. Ми близькі ментально, маємо подібні проблеми і знаємо шляхи їх вирішення. До того ж, так сталося історично, що наші села сусідні. Ми маємо спільні межі. І багато козинців мають тісні родинні зв’язки із жителями Безрадичів. (Моє коріння також звідти).

Вісник Громади: На скільки спроможною може стати майбутня ОТГ?

В.В.Гартік: Бюджет Козина минулого року становив – 80 млн.грн., у цьому році він становить майже 100 млн. грн. За рахунок сплати ПДФО ми поповнили районний бюджет на 82 млн.грн. А після об’єднання, ці кошти повертаються до бюджету громади. І їх можна буде використати на утримання інфраструктури, громадської варти,на соціальну сферу, тощо.

За фінансовими підрахунками економістів, після  об’єднання, бюджет становитиме понад 300 млн. грн.. на рік. А це одні із найкращих фінансових показників не лише Київської області, а й усієї України.

Вісник Громади: Що Козин може запропонувати своїм партнерам при об’єднанні?

В.В.Гартік: Ми пропонуємо нашим громадам  ОБ’ЄДНАТИСЯ  на правах партнерських відносин. Із чітко регламентованими  правами та зобов’язаннями закріпленими угодою. Інтереси кожної із громад відстоюватимуть ті депутати, яким громада висловила довіру  і які ввійдуть до депутатського корпусу ОТГ.

Уже зараз ми маємо стратегічне бачення розвитку та окремі по кожному з населених пунктів майбутньої ОТГ інфраструктурні проекти. Але втілити їх у життя ми зможемо тільки після об’єднання. Ми готові не просто запропонувати те, що маємо, а і збудувати спільне, нове за досить короткий час.

До речі, уже проводилися виїзні прийоми громадян фахівцями ЦНАП Козинської селищної ради. І люди у селах, мали змогу отримати якісні послуги та отримати безкоштовні консультації  без виїзду до Обухова. А після створення ОТГ у кожному населеному пункті  громади постійно працюватимуть адміністратори, які надаватимуть послуги, що входять до компетенції ЦНАП.

Також, ми виділили із бюджету Козина 150 тис.грн. для Старобезрадичівської школи, коли сільська рада звернулася до нас по допомогу.

Вісник Громади: Серед громадян поширюються чутки про те, що після створення нової ОТГ  закриватимуться уже існуючі школи та дитячі садочки, що руйнуватиметься налагоджена робота комунальних служб і таке інше. Як ви можете прокоментувати це?

В.В Гартік: Це абсолютно БЕЗПІДСТАВНА та НЕПРАВДИВА інформація. Нічого закриватися не буде! А навпаки, будучи фінансово спроможною громадою ми матимемо змогу утримувати їх в належному стані та сприяти наданню якісних послуг громадянам. Наприклад, у с.Великі Дмитровичі є відділення поліції,  на базі якого після об’єднання ми плануємо створити «Громадську варту», закупити обладнання і техніку, виділити бюджет на зарплату працівників  і всього необхідного для повноцінного функціонування цього відділення.

Вісник Громади: Якою ви бачите перспективу стратегічного розвитку ОТГ?

В.В.Гартік: Створення Козинської ОТГ дозволить провести земельну реформу та впорядкувати основи містобудування під потреби громадян, залишити в місцевому бюджеті ПДФО , земельний податок та податок на нерухомість та інші надходження з яких будуть фінансуватися соціальні сфери, капітальне будівництво, бюджет розвитку, утримуватися інфраструктура усіє об’єднаної громади.

Ми пропонуємо на території, що знаходиться у межах Козинської селищної ради, але максимально наближено до сусідів-партнерів створити адміністративний центр майбутньої ОТГ. Там же  побудувати нову школу ( для середніх та старших класів), створити повноцінне відділення поліції, поліклініку з діагностичним центром та побудувати житло для працівників усіх цих установ і закладів. І прорахувавши економічні показники, видно, що це можна буде зробити уже за 3,5 – 5 років, навіть не очікуючи субвенції від держави.

Це дійсно амбітні плани, але я впевнений, що потрібно рухатися вперед беручи до уваги успішний досвід уже створених об’єднаних громад і спільно розвивати наш край. Я переконаний, що  від такого альянсу виграють усі.

 

#КиївськийРегіон

Фото “Вісник Громади”

Схожі записи

У Бучі люди обурені тим, що поліція перекрила вулицю знаками STOP

Суд підтримав позов Богдана до Білогородської сільської ради

Скандал у Пристоличній ОТГ – жителі села Дударків проти одіозного ексчиновника

Напишіть коментар