8.7 C
Київ
18.04.2024
Держекоінспекція ДСНС Екологія

Екологи підрахували шкоду довкіллю від пожежі на Подолі

Минулого тижня “Київський регіон” вже писав про масштабну пожежу по вулиці Турівській у Подільському районі столиці. Тоді клуби чорного диму та їдучий смог за лічені хвилини заполонив навколишню місцевість.

ДСНС повідомила про горіння лакофарбових матеріалів у складських приміщеннях площею 200 квадратних метрів. Ситуація була настільки складна, що рятувальникам довелося вперше задіяти при гасінні пожежі спеціального робота Alpha Wolf.

рятувальникам довелося вперше

задіяти спеціального робота

На щастя, постраждалих не було ні серед погорільців, ні серед рятувальників ДСНС. Але лишилося нерозкритим важливе питання, як ця надзвичайна ситуація вплинула на навколишнє середовище та відповідальний за забруднення повітря?

показник забруднення повітря

становив 39,93 CAQI

По даним поста міської автоматизованої системи моніторингу повітря у день пожежі – на вулиці Турівска, 28 зафіксований показник забруднення повітря становив 39,93 CAQI.

Спеціалісти Державної екологічної інспекції Столичного округу зробили попередній розрахунок розміру збитків, відповідно до методики розрахунку, яку можна застосовувати для обрахування шкоди довкіллю від надзвичайних ситуацій.

розмір шкоди склав

145 тисяч гривень – деі

Орієнтовний розмір шкоди, завданої неорганізованими викидами забруднюючих речовин в повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій склав 145 тисяч гривень, – повідомляє заступник начальника Державної екологічної інспекції Столичного округу Андрій Вагін.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Але, як заявляє Андрій Вагін – чинне законодавство не передбачає відшкодування збитків за негативний вплив на довкілля, завданий в результаті надзвичайних ситуацій.

Тож, виникає декілька логічних запитань:

  • чи повинно підприємство, яке і так понесло значні втрати, відшкодовувати збитки за шкоду довкіллю?
  • чи доцільно ці збитки покласти на відповідального за пожежний стан умовного персонажа, яким у реальності часто і буває 60+ річний охоронець/інженер “Петро Васильович”?
  • чи повинно в таких випадках працювати «екологічне страхування» і скільки ще має трапитись надзвичайних ситуацій, щоб вже всім стало зрозуміло його обов’язковість?

Ці питання є більш загальними і не відносяться лише до подібних пожеж. Відповіді на них наддасть можливість коректно розраховувати шкоду різним компонентам довкілля в результаті різних видів надзвичайних ситуацій.

У Миронівці аграрна компанія зливає небезпечні відходи виробництва людям у городи. ВІДЕО

Схожі записи

На київському Подолі масштабна пожежа

В Обухові рятувальники вчили школярів гасити пожежу

Масштабна пожежа на території приватного підприємства в Українці

Напишіть коментар