1.7 C
Київ
19.03.2024
Блоги Волонтерство Інтерв’ю Українка

Дії влади Українки направлені лише на розграбунок міста – Цяпенко

Сьогодні KиївВласть говорить про Українку із Євгеном Цяпенко, співзасновником громадської організації “Трипільський край”. 

KV: Вас знають в Українці як людину, яка активно займається громадською діяльністю. Яка мета? Чому ви стільки часу цьому приділяєте?  

Євген Цяпенко: Між багатоповерхівками по вулиці Будівельників, де я живу все своє життя, та правим берегом річки Стугна залишилося 4 га чудового лісу. Це місце традиційного відпочинку жителів всієї Українки.

І ось до цього, одного з останніх у місті клаптиків справжньої природи, має свій комерційний інтерес Сергій Рубан, власник компанії-забудовника “Укржитлоінвест”. Чотири роки тому я долучився до руху по захисту цього лісу. Там я познайомився з, зокрема Алевтиною Шмагель та Ольгою Нос, які з іншими жителями Українки ще до цього багато років системно боролися проти варварських планів забудовника. Вони об’єднали навколо себе сусідів, знайомих, змусили прокуратуру судитися за наш ліс. Багато в цьому допомагав і народний депутат України Віктор Романюк.

Побачивши вже особисто, як цьому забудовнику всіляко сприяли і мер Павло Козирєв, і міськрада, я зрозумів, що дії такої влади направлені лише на розграбунок мого рідного міста і їх треба зупиняти.

Підписуйтеся на Telegram-канал “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Сам забудовник Сергій Рубан теж публічно визнавав, що будувати на цій ділянці лісу – злочин проти жителів Українки. Але, це лише його слова і маючи юридичні підстави він у будь-який день може почати там будівництво. Сьогодні все частіше до нас доходить інформація, що пан Рубан насправді зовсім не відмовився від своїх планів знищити ліс на правому березі Стугни. Тому і ми маємо бути готові протидіяти.

KV: Розкажіть про скасування рішення міськради щодо затвердження ДПТ на ул. Приозерній. Як проходить судовий процес? У чому вбачають порушення?

Євген Цяпенко: Ми є свідками реалізації шахрайської “схеми Кернеса”. Це коли декілька людей реєструють будівельний кооператив та, користуючись провладним ресурсом, спочатку безкоштовно отримують у міста ділянки землі під забудову багатоповерхівок, а потім ще змушують місцеві органи самоуправління на мільйони бюджетних гривень проводити їм комунікації. У нас в Українці всі депутати від партії “Самопоміч” є засновниками кількох будівельних кооперативів.

Ліс на правому березі р.Стугна в м.Українка. Фото Євгена Цяпенка

По моїй заяві Прокуратура Київської області подала позов до суду. Порушень у ДПТ дуже багато. Проект був затверджений без розгляду архітектурної містобудівної ради та відповідних державних органів, що необхідно за законом. Місцева влада стверджує, що ДПТ запроектований на приватних ділянках, але насправді із 1,5 га тільки 1,1 є приватними. Усе інше – територія лісгоспу, де розташовані дерева, які планують вирубати. Це два основних порушення, які вказані у позові.

Ще одним порушенням є невідповідність сучасним державним будівельним нормам, які набрали чинність з 1 вересня 2018 року. Кооператив та міська влада вважають його таким, що втратив свою силу через судове рішення. Але я маю лист Мінрегіону щодо його чинності. Крім того, кооператив “Кальміус”, який було створено на базі першого кооперативу “Паритет”, вже отримав містобудівні умови та обмеження і в них фігурує саме той ДБН, який нібито скасовано.


Лист Мінрегіону

Науково-дослідний і проектний інститут містобудування теж підготував свою, невтішну для планів забудовників, рецензію. У висновку цієї державної установи зазначається, що даний детальний план території “не може бути рекомендований до проходження процедури погоджень у встановленому законодавством порядку та затвердження”.

Висновок рецензії НДПІ Містобудування

Але в Українській міській раді власне розуміння законодавства і тому зараз ми змушені говорити про судовий процес. 

KV: Яка громадська думка щодо забудови набережної?

Євген Цяпенко: Абсолютно не віримо у обіцянки міської влади щодо заборони забудови. І вже є факти підготовки проектів забудови набережної багатоповерхКоли ми  ставили питання забудови і планувалось створення погоджувальної ради із небайдужих активістів для вивчення цього питання, Тетяна Кучер, яка тоді ще була головою земельної комісії, виступала проти її створення. Але коли зрозуміла, що ми налаштовані серйозно і перемога на нашому боці, то почала нас підтримувати. Сьогодні серед її оточення ширяться чутки, що виконком все ж має наміри забудувати набережну кафе, ресторанами.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Крім того, депутат міськради Андрій Гаркуша, який є членом кооперативу “Паритет” писав до виконкому листа із проханням виділити землю на набережній для будівництва житлово-будівельного кооперативу. Оскільки землю видають після затвердження містобудівної документації, є побоювання, що такі плани здійсняться. Формально проект ДПТ набережної пройшов громадські слухання і зараз туди можуть внести будь-які зміни і затвердити його. А напрацювання погоджувальної ради просто зникнуть.

KV: Чим закінчилась історія із скандальною забудовою, вирубкою дубів та побиттям активістів?

Євген Цяпенко: На даний момент із забудовником, який починав будувати, закінчився договір оренди. Цю землю передали житлово-будівельному кооперативу, який створили інвестори, що вкладали кошти у квартири. Досі не усі інвестори туди увійшли і я знаю, що на них зараз здійснюється тиск. Потім цей кооператив оформив право власності на недобудову, хоча це неможливо без погодження усіх інвесторів.

Складнощі ще в тому, що дозвільні документи оформлені на минулого забудовника. У тієї компанії два керівника, один із них не дає згоди на переоформлення і навіть подав до суду на Українську міську раду.

А взагалі цей проект будівництва ще минулий мер Павло Козирєв продав горе-забудовникам. Вже згодом під час громадських слухань замовник будівництва і головний архітектор нас запевнили, що дуби знаходяться за межами запланованого будівництва. Але вже на земельній комісії проект розвернули так, що дуби почали заважати. І тихенько за це проголосували. Якби не чіпали дерева, ніхто б і слова не сказав, активісти були готові до діалогу, але ніхто нам назустріч не пішов.

KV: Ви стверджували, что на сесії 24 січня 2019 року активістів не пустили в зал засідань. У чому проблема?

Євген Цяпенко: П’ять громадських організацій Обухівщини – “Трипільський край”, “Самооборона Обухівщини”, “Спілка учасників АТО міста Українка”, “Правий сектор” і “Об’єднання сімей загиблих (померлих) воїнів АТО “Ми пам’ятаємо. Обухівщина” перед новим роком зареєстрували петицію щодо проведення аудиту майна громади, яка дуже швидко набрала необхідну кількість голосів. Ми пішли до в.о. голови міськради Кучер, вона пообіцяла, що петицію розглянуть на профільних комісіях і винесуть на сесію. Наша мета була – попередити той дерибан, який зараз відбувається. Головна вимога у петиції – провести повний аудит земельних ділянок, житлових приміщень, що знаходяться на балансі міськради, адже забудовники передавали їм десятки квартир, які було розподілено невідомо кому. Також вимагали на час проведення аудиту заборонити виділення землі в комерційних масштабах. Саме цей пункт в міськраді назвали протизаконним.

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Але це в жодному разі не забороняє нам прийти на сесію і зачитати свою петицію. Депутати мали вирішувати – підтримувати її чи ні. Та двері були заблоковані невідомими особами, нас на засідання не пустили. Давали вказівки тим особам Леван Дарсанія і Владислав Вергун. Коли мене викликали на допит у поліцію, я вказав це у свідченнях.

KV: У деяких скандалах, пов’язаних із Українкою, звучить ім’я Левана Дарсанії. Хто ця людина?

Євген Цяпенко: Ця людина мені дуже не подобається. За ним негарний шлейф ще з Харківщини, де він жив раніше. Вже на Обухівщині я особисто був присутнім у Трипіллі на сборах рибгоспу, власнику якого Дарсанія намагався створити проблеми. Але зараз він гарно спрацювався з Кучер і, наразі, він має статус радника міського голови і є членом виконкому.

KV: Як оцінюєте відставку минулого виконкому? Чи справді ним дистанційно керував Павло Козирєв?

Євген Цяпенко: Якщо раніше у мене були питання до їхньої професійної діяльності, то зараз я навіть з моральної точки зору не можу зрозуміти таку поведінку. Як можна було кинути місто взимку і залишити на тих, хто точно не буде працювати в інтересах громади? Погані пішли, а прийшли ще гірші. На минулу владу ми через прокуратуру заводили кримінальні справи, відстежували їхню діяльність, вони розуміли, що усі їхні плани і дії будуть оприлюднені. Звісно, що ними керував Козирєв. Це його команда, яку він збирав роками ще на посаді.

KV: Які ваші прогнози щодо політичної та суспільної ситуації у місті?

Євген Цяпенко:  Вважаю, що майбутнє у створенні об’єднаної громади. При Козирєві цього не вдалось зробити, адже село Трипілля, без якого ми не могли створити ОТГ,  добре розуміло, що на них в такому разі могло чекати.

А насправді передумов для розвитку у нас дуже багато. У нас неймовірні краєвиди та давня історія. Є промзона, території для будівництва підприємств, потрібно розвивати туризм, логістику. Нам не вистачає тільки добросовісного управлінця.

За матеріалами Вікторії Білоус для видання КиевVласть

Підписуйтеся на новини Telegram-каналу “Київський регіон” тут: https://bit.ly/3a1JE4L

Схожі записи

На потреби фронту: У Києві розіграють картину української художниці

На Київщині хочуть актуалізувати майстер-плани для населених пунктів

Завтра у Василькові відбудеться благодійний ярмарок

1 коментар

ДОЛОЙ БАНДВО!!! 11.07.2021 о 12:26

В обществе много других отвратительных явлений, которые незаслуженно замалчиваются. Несмотря на то, что вреда от них не меньше. Например, растление малолетних (педофилия), мошенничество, копрофагия (говноедство), сифилис, рейдерство (рейдерастия), глисты, фекофилия, эметофилия, олигархия, урофагия, зоофилия (скотоложство)… Пока народ отвлекают всей шоу-политической мишурой, в это время вонючие рейдерасты копошатся в реестрах прав собственности, как те опарыши в куче дерьма. И никакие псевдоправоохранители, купленные зловонной олигархией, не трогают рейдерастов. Потому что вонючие рейдерасты и зловонная олигархия – это одно целое. Это целая скотская мафия, отбирающая собственность у людей. И все терпят это дерьмо – кто-то не знает, кто-то думает, что его лично это дерьмо не коснётся. За рейдерастию надо давать только пожизненное заключение, с полной конфискацией имущества всех родственников. Рейдерасты – это падаль и нечисть, покушающаяся на частную собственность. У них налаженный «бизнес», в котором совместно «работают» брокеры, «чёрные» нотариусы, коррумпированные чиновники, продажные следователи, которые будут имитировать расследование, но не вести его по-настоящему. И если государство не может защитить частную собственность честных граждан от падали, значит общественный договор не работает. И в таком случае государства нет.

Відповіcти

Напишіть коментар